Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán ukončil záchranné práce po zemětřesení, pod troskami už zřejmě živí lidé nejsou

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Teherán - Írán ukončil záchranné práce po silném zemětřesení, které si vyžádalo 450 obětí a přes 7000 zraněných. Otřesy o síle 7,3 stupně měly epicentrum asi 32 kilometrů od iráckého města Halabdža, blízko hranic s Íránem.

"Záchranné práce v provincii Kermánšáh skončily," řekl státní televizi ředitel íránské zdravotnické služby. Právě ze západoíránské provincie Kermánšáh je hlášena většina z více než čtyř stovek obětí neštěstí. Šance, že se podaří v troskách najít ještě někoho živého, je podle místních úřadů extrémně nízká.

Zemětřesení bylo v hloubce jen 20 kilometrů, což je podle seizmologů příčinou rozsahu zkázy.

Kromě sedmi mrtvých v Iráku připadají všechny oběti na Írán. Podle íránského Červeného půlměsíce ztratilo asi 70.000 lidí střechu nad hlavou. Řada lidí z obav před dalšími otřesy tráví noci mimo budovy, uvedla státní televize.

"Noc je chladná... Potřebujeme pomoc. Potřebujeme všechno. Úřady by měly zrychlit svou pomoc," řekla televizi mladá žena v jednom z nejpostiženějších íránských měst Sarpol Zaháb.

Soustrast Íráncům vyjádřilo mnoho politiků včetně šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové, tureckého premiéra Binali Yildirima, ruského prezidenta Vladimira Putina nebo generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla, že ČR zatím nedostala žádost o pomoc. V oblasti by mohlo být 18 lidí z ČR a ministerstvo jim rozeslalo textové zprávy s pokyny, jak postupovat v případě problémů.

Témata:  zemětřesení Írán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy