Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kambodža se přibližuje diktatuře. Soud rozpustil největší opoziční stranu

Průvod v Kambodži
Průvod v Kambodži
Foto: Reprofoto YouTube

Phnompenh - Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), která je největší opoziční stranou v zemi, má být dle nejvyššího soudu rozpuštěna. Premiér Hun Sen, který se drží u moci už 32 let, se tak několik měsíců před parlamentními volbami zbavil nebezpečné konkurence.

"Nejvyšší soud nařídil rozpustit Kambodžskou národní stranu záchrany a zakázal 118 jednotlivcům... politickou činnost na pět let počínaje dnem oznámení rozsudku," sdělil soudce.

Vláda dlouhodobě obviňovala Kambodžskou národní stranu záchrany, že usiluje o její svržení, a obrátila se na soud s žádostí o její rozpuštění. Vůdce kambodžské opozice a šéf CNRP Kem Sokha byl již v září obviněn z velezrady a více než polovina členů strany už ze strachu před zatčením uprchla ze země.

CNRP obvinění již dříve odmítla jako politicky motivovaná. Dcera Kema Sokhy dnes prohlásila, že mezinárodní společenství by nyní mělo na Kambodžu uvalit sankce.

Mezinárodní organizace pro lidská práva kritizovaly verdikt soudu, v jehož čele stojí člen Hun Senovy vládní strany. Aktivisté uvedli, že Kambodža se nyní stala de facto zemí jedné strany a že volby plánované na příští rok zcela ztratily význam.

Pronásledování opozice není v Kambodži novým jevem. Podezření téměř vždy padá na 65letého Hun Sena a jeho okolí, napsala BBC. Hun Sen v minulosti patřil k Rudým Khmerům, ale zběhl od nich a v Kambodži vládne od roku 1985.

Témata:  Kambodža opozice politika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy