Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ficův netradiční návrh: Právo na sociální záruky chce do ústavy

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico zdůraznil, že Slovensko patří k nejsvobodnějším zemím světa, s nejlepšími zárukami občanských svobod a lidských práv. To by rád vylepšil ještě o záruky sociálních práv.

"Nevěřím v zázračnou ruku trhu, někteří potřebují dubčekovskou podstatu sociálního státu," řekl šéf vlády podle serveru DenníkN s odvoláním na někdejšího vůdce reformních komunistů v roce 1968 Alexandra Dubčeka, kterému československá "sametová revoluce" z roku 1989 umožnila vrátit se do politiky.

Fico, který z Dubčekova odkazu zdůraznil osobní statečnost a prosazování sociální solidarity, by nyní chtěl více sociálních práv zakotvil i do slovenské ústavy, protože podle něj se hodně lidí nedokáže přizpůsobit trhu a potřebují pomoc státu.

"Listopad vám dal možnosti, o nichž se nám ani nesnilo. Máte možnosti svobodně cestovat, vzdělávat se, získávat informace pro svůj individuální růst," řekl předseda vlády, který v letech 1986 až 1989 byl členem Komunistické strany Československa. Dnešní studenti si podle něj neumí představit, jak těžké bylo překročit hranice.

"To vše je historie, kterou si pamatujeme, a možná děláme chybu, že dost nehovoříme o tom, jaké to bylo a jaký je to obrovský rozdíl. Schengen (prostor svobodného cestování) je úžasná věc, a proto jsem trochu nervózní, že se v souvislosti s migrací teď objevují pokusy zavádět na vnitřních hranicích jakési vnitřní kontroly," dodal Fico.

Témata:  Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy