Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrnek připomněl děsivý osud Židů v koncentračních táborech

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Osvětim - I po více než sedmdesáti letech se mohou objevit tajemství z války. Dokládá to smutný nález z Osvětimi, který ilustruje děsivý osud Židů.

Kurátoři muzea koncentračního tábora v Osvětimi objevili tajemství skryté v obyčejném smaltovaném hrnečku. Měl falešné dno a ukrýval zřejmě poslední cennosti jednoho z tamních vězňů (foto zde). Patrně šlo podle historiků o ženu a zřejmě byla Židovka.

Překvapivý objev učinili pracovníci muzea ve chvíli, kdy se jim do rukou dostal otlučený smaltovaný hrnek, který byl připravený k ošetření. Vlivem času se jeho falešné dno začalo zmenšovat a restaurátoři usoudili, že je hrneček potřeba opravit.

Když se ale na jeho dno podívali pozorněji, zjistili, že se pod ním něco skrývá. Odstranili ho a opravdu našli dovedně vyrobenou tajnou skrýš. V ní byl dámský zlatý prstýnek a také náhrdelník zabalený do plátna. Po prověření se ukázalo, že šperky nesou punc používaný v Polsku v letech 1921 až 1931.

Hrneček je jedním 12 000 pohárů, hrnců, misek a džbánů, které muzeum v Osvětimi má. Jeho nález dobře ilustruje tehdejší situaci Židů v Evropě. Přestože Němci Židům lhali o povaze a účelu transportů i koncentračních táborů, našli se zjevně lidé, kteří jim nevěřili a raději se pojistili.

V postupu nacistů byl děsivý smysl. Lidem deportovaným do koncentračních táborů dovolovali vzít si s sebou malé zavazadlo. Bylo jasné, že až je pošlou do plynu, najdou v jejich zabavených věcech ty poslední a největší cennosti - zpravidla peníze nebo právě šperky. Proto si je lidé ukrývali nejrůznějšími důmyslnými způsoby, třeba zašíváním do oblečení.

"Nález dokazuje na jedné straně informovanost obětí, pokud jde o loupežnou povahu deportací, ale na druhou stranu to ukazuje, že židovské rodiny měly neustále paprsek naděje, že se jim ty věci ještě v budoucnu budou hodit k přežití," řekl ředitel muzea Piotr Cywiński.

V táboře Osvětim-Birkenau za války nacisté zavraždili 1,1 milionu Židů a přes 100 000 dalších vězňů.

Témata:  Osvětim holocaust židé

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy