Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost na Slovensku dosáhla nového minima

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v říjnu klesla na 6,14 procenta, dosáhla tak nového minima v novodobé historii země. V září byla nezaměstnanost na 6,42 procenta. Slovenští zaměstnavatelé již delší dobu upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a nové zaměstnance hledají i v zahraničí.

Počet lidí bez práce v zemi pod Tatrami nepřetržitě klesá od léta minulého roku. Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku v říjnu proti předchozímu měsíci snížil o více než 7700 na 167.278 lidí. V meziročním srovnání ubylo zhruba 79.300 nezaměstnaných.

"Zdá se, pokud tento trend bude pokračovat, že překonáme hranici, která je pro nás magická, a to je šest procent," řekl premiér Robert Fico. Dodal, že země se dlouhodobě potýká s nezájmem lidí o práci.

Celkový počet nezaměstnaných, kteří byli registrováni na úřadech práce, přesáhl 200.000. Údaj zahrnuje i nezaměstnané, kteří by nemohli pracovat například z důvodu pracovní neschopnosti.

V říjnu pracovalo na Slovensku téměř 48.000 cizinců, většinou z ostatních zemí EU. Slovensko připravuje zjednodušení podmínek pro zaměstnávání občanů třetích zemí mimo EU, které je v současnosti až na výjimky regulováno prostřednictvím vydávání povolení. Na konci října slovenské úřady práce evidovaly více než než 75.000 volných pracovních míst.

"Dostáváme se do situace, kdy nejhlavnějším problémem už není vytváření pracovních míst, ale uspokojování potřeb zaměstnavatelů ohledně kvalifikované pracovní síly," řekl ministr sociálních věcí Ján Richter.

Témata:  Slovensko nezaměstnanost ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy