Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise chce skoncovat s rozdíly v platech mužů a žen, připravuje speciální směrnici

Eurokomisařka Věra Jourová
Eurokomisařka Věra Jourová
Foto: European Union

Brusel - Evropská komisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová dnes představila kroky, kterými hodlá komise řešit rozdíly v platech mužů a žen. Brusel vidí několik důvodů pro trvající neuspokojivou situaci.

Prvním je fakt, že ženy často pracují v sektorech, kde jsou obecně nižší příjmy. "Máme ženy pracující ve vzdělávání, sociální péči, ve zdravotnictví, a tam je rozdíl ve srovnání s jinými oblastmi enormní," upozornila eurokomisařka.

Dalším důvodem je fakt, že především ženy se starají o děti a chod rodiny. Komise plánuje vyzvat státy EU i Evropský parlament, aby co nejdříve potvrdily její návrhy týkající se rovnováhy mezi soukromým a pracovním životem, předložené letos v dubnu.

A třetím je existence "skleněného stropu" ve firmách napříč EU, upozornila komisařka. "Musíme jej rozbít na všech úrovních managementu," prohlásila Jourová. Plán komise by měl například zlepšit zásady rovného odměňování, vyloučena v tomto směru není například úprava směrnice o rovnosti mužů a žen.

Komisařka Jourová dnes upozornila, že na pracovním trhu jsou ženy stále nedostatečně zastoupeny. "Je to 65 procent. A pokud jde o rozhodovací pozice ve firmách i politice, tak jen dvě čísla: 20 procent žen v dozorčích radách veřejně obchodovaných společností a jen pět procent ředitelek," podotkla.

Součástí plánu tak má být i tlak na přijetí už v roce 2012 navržené směrnice o spravedlivějším zastoupení mužů a žen v dozorčích radách velkých firem, který dosud nenašel dostatečnou podporu mezi členskými zeměmi bloku. Komisařka dnes upozornila, že v celounijním průměru mají ženy výrazně nižší penze než muži, dokonce o 39 procent.

V Evropské unii dál existují výrazné rozdíly v platech mužů a žen: v průměru ženy dostávají o 16,3 procenta nižší mzdu. V Česku je rozdíl výrazně větší - statistika uvádí, že ženy berou v průměru o 22,5 procenta méně než muži. To je v údajích Eurobarometru z unie druhý největší rozdíl po Estonsku.

Témata:  EU Věra Jourová Evropská komise (EK) platy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy