Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Separatisté podle průzkumů získají většinu v katalánském parlamentu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Podle dvou posledních průzkumů by separatistické strany v Katalánsku, které se snaží o nezávislost této autonomní oblasti Španělska, získaly dohromady opět absolutní většinu v regionálním parlamentu.

Průzkumy z minulého týdne dnes zveřejnily katalánský deník El Periódico a španělský deník ABC. Podle jednoho z nich se k prosincovým volbám chystá 82 procent voličů, tedy o sedm procent více než ve volbách v roce 2015.

Předčasné volby by 21. prosince měla podle obou průzkumů vyhrát separatistická strana Republikánská levice Katalánska (ERC), která by získala podle jednoho průzkumu 37 až 38 mandátů a podle druhého 35 až 37 křesel ve 135členném katalánském parlamentu. Šéf ERC, jímž je bývalý místopředseda katalánské vlády Oriol Junqueras, je nyní ve španělské vazební věznici kvůli obvinění ze vzpoury.

Koncem října Madrid sesadil katalánskou vládu, rozpustil tamní parlament a vyhlásil předčasné regionální volby. Ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury skončilo osm sesazených katalánských ministrů a pět členů bývalé katalánské vlády je v Bruselu, kde čeká na vydání do Španělska.

Podle průzkumu společnosti GESOP pro deník El Periódico se o druhé místo dělí se ziskem 24 až 25 křesel dvě strany požadující setrvání Katalánska ve Španělsku - strana Ciudadanos a katalánští socialisté (PSC) a také separatistická koalice Společně pro Katalánsko expremiéra Carlese Puigdemonta.

Puigdemontova koalice si oproti předchozímu průzkumu, který se konal 19. října, tedy ještě před obviněním exministrů ze vzpoury, polepšila asi o šest křesel. Naproti tomu nejradikálnější separatisté z kandidátky CUP ve srovnání s říjnovým průzkumem tři mandáty ztratili.

Tři separatistická uskupení by nicméně podle nejnovějšího průzkumu získala v regionálním parlamentu absolutní většinu 68 křesel, ač oproti volbám ze září 2015 by separatisté jedno až čtyři křesla ztratili.

O čtyři křesla méně oproti předchozím volbám by podle jednoho z průzkumů zaznamenali i katalánští lidovci (PPC), kteří jsou odnoží španělské vládní Lidové strany (PP) premiéra Mariana Rajoye. Druhý průzkum dal straně PPC minimálně stejně či o jedno křeslo méně než v roce 2015. Podle obou průzkumů by si o několik křesel polepšili socialisté.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy