reklama

Iráčtí úředníci sdělili stanici Sky News, že nyní v současné době mají v držení 3 000 členů rodin IS, z toho 700 žen a 1050 dětí jsou cizího původu. Tito cizí státní příslušníci jsou zadržováni ve přísně střežené  věznici ve městě Tel Keppe, jenž se nachází 10 km severovýchodně od Mosulu.

Podmínky ve vězení jsou ubohé, protože kapacita je jen pro 500 lidí. Úředníci ministerstva vnitra se snaží přesvědčit země původu těchto žen, aby si některé z nich vzali zpět. Hlavní poradce ministerstva, Dr. Wahab Altaey, tvrdí, že na to většina zemí nereagovala pozitivně, protože považuje ženy spíše za přítěž a chlapce přímo za „tikající bomby.“

Sky News vyzpovídala čtyři evropské ženy, jenž se přidaly k IS.  Některé z nich stále věří v ideu IS. Kheda, matka tří dětí původem z německého Hamburgu, se přidala k IS, protože zde mohla nosit burku bez toho, aniž by byla za svoji volbu oblečení zesměšňována a urážena.

Totéž jako důvod uvedla Jevgenija z ruského Volgogradu. Rozčiluje jí, když je IS označován za teroristy. „Řekni mi upřímně, jak bys popsal lidi, kteří shazují bomby na civilisty? Kolik žen a dětí bylo zabito? Je to kontroverzní věc, když se ptáte, kdo jsou teroristé," řekla redaktorovi Sky News.

Francouzská vězeňkyně Jamelah tvrdí, že byla k IS odvedena proti své vůli svým manželem, se kterým se vydala na prázdniny do Turecka. „ Chtěla jsem utéct, ale to bylo nemožné ... Po třech dnech v Istanbulu jsem věděla, že to je nemožné, neměl jsem žádný mobil, žádný internet, co jsem mohla dělat?" řekla. Jejího muže zabili po 36 dnech v syrském městě Rakka, jenž bylo chápáno jako hlavní město IS a jehož dobytí bylo vnímáno jako klíčový moment oznamující vítězství nad teroristickou organizací.

Jamelah byla i se svou dcerou převezena do Mosulu, kde se vzdala kurdským silám. Je přesvědčená, že celý svůj život stráví ve vězení. Zatím dostala jen jeden telefonát od francouzských konzulárních úředníků. Většina států neví, co si počít s pozůstalými po bojovnících IS a považuje jejich rehabilitaci a opětovnou integraci za příliš složitou – a proto se tváří, že problém neexistuje.

Navíc jsou stále považovány za teroristickou hrozbu, jak sdělil vysoký irácký vojenský představitel Sky News. Podle něj jejich uvěznění bylo nezbytné, aby se zabránilo členům místní sunnitské komunity jim pomoci k útěku.