Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci pravoslavné církve žádají zákaz potratů v Rusku. Kreml nápor petičních archů nezvládl

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Pravoslavní aktivisté přivezli do kanceláře prezidenta Vladimira Putina petici požadující zákaz potratů v Rusku. Archy podepsalo přes milion lidí.

"Desítky lidí vytvořily živý řetěz se stovkou krabic s podpisy v rukou. Krabice byly ozdobeny dětskými kresbami a na každé byl název regionu," vylíčil server Newsru.com.

Celá akce se ale v úterý zadrhla na tom, že prezidentská kancelář nebyla s to takový příval papíru najednou zvládnout, a tak si vymínila, že aktivisté přinesou k přepážce jen tři krabice podpisových archů za den. A to mají předat celkem 200 krabic. Pod peticí proti potratům se loni podepsal i moskevský patriarcha Kirill.

Sovětský svaz byl v roce 1920 první zemí na světě, která povolila umělé přerušení těhotenství. Avšak v roce 1936 stalinský režim interrupce zase zakázal. V roce 1955 byly potraty znovu povoleny a staly se tak běžnými, že fungovaly jako způsob antikoncepce. Teprve po rozpadu SSSR v roce 1991 se rozšířilo používání antikoncepce.

Podle oficiálních statistik byl počet potratů v Rusku v roce 1993 jedním z nejvyšších na světě: na 100 živě narozených dětí připadalo 235 potratů. Ale v dalších letech tento počet prudce klesl a v roce 2015 na 100 novorozenců připadalo 44 potratů.

Církev soudí, že potraty přispívají k demografické krizi. Vliv církve na politiky je silný a ruská hnutí proti potratům kopírují metody od svých amerických protějšků, poznamenala agentura AFP.

Témata:  Rusko církev potraty

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy