Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AfD přednesla drsný návrh. Chce vracet uprchlíky domů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) dnes vyvolala ve Spolkovém sněmu vlnu pobouření návrhem začít vracet syrské uprchlíky zpět do jejich vlasti.

Situace v rozsáhlých částech Sýrie se podle strany v posledních měsících "podstatně zlepšila" a teroristická organizace Islámský stát (IS) byla vytlačena.

Německá vláda by podle AfD měla bez odkladu zahájit jednání se syrskou vládou o návratu syrských uprchlíků, kteří jsou nyní v Německu. Šéf poslanců AfD Bernd Baumann řekl, že syrský prezident Bašár Asad je sice diktátor, ale lze podle něj počítat s tím, že "v dohledné době" zůstane v úřadu.

Asadova vláda by podle Baumanna měla Německo ujistit, že "navrátilci mohou bez úhony znovu přicestovat do Sýrie a že budou přijati v oblastech, které byly osvobozeny".

Poslanci ostatních stran zastoupených ve Spolkovém sněmu podle DPA poukázaly na to, že příslušníci opozice v Sýrii musí nadále počítat s mučením a vraždami. Ani vyhnání IS z některých oblastí prý ještě rozhodně neznamená, že tam nyní panuje mír.

Témata:  Německo uprchlíci AfD

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy