Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady vyšetřují smrt muže osvobozeného z KLDR, zemřel za nejasných okolností

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Úřady v USA vyšetřují smrt učitele Aijalona Mahliho Gomese (38), který byl v roce 2010 propuštěn ze severokorejského vězení díky zásahu bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera, ale minulý týden zahynul za nejasných okolností.

Hořícího muže nalezl v noci z pátku na sobotu na opuštěném místě u San Diega v Kalifornii policista, který zrovna nebyl ve službě. Přivolaní záchranáři mohli jen konstatovat smrt.

Podle policie se zdá, že mohlo jít o nešťastnou nehodu, anebo o sebevraždu, uvedla agentura AFP.

V srpnu 2010 přiletěl do Pchjongjangu exprezident Carter, aby vymohl propuštění Gomese, odsouzeného k osmi letům nucených prací za ilegální vstup na území KLDR. Gomes se o měsíc dříve pokusil o sebevraždu. Na exprezidentovu přímluvu dostal milost a po osmi měsících věznění směl odletět do vlasti spolu s Carterem.

O zážitcích ze severokorejského vězení sepsal knihu, která v roce 2015 vyšla pod názvem "Violence and Humanity".

AFP připomněla případ jiného Američana, který spáchal sebevraždu v roce 1996 po návratu do vlasti z KLDR, kde byl tři měsíce vězněn. Do Severní Koreje doplaval nahý a opilý, protože se vsadil s kamarádem. Odsouzen byl za špionáž, než se dostal na svobodu díky zásahu jednoho z členů Kongresu USA.

Témata:  Severní Korea USA Jimmy Carter

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy