Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres USA letos neuzavře vyšetřování role Ruska ve volbách

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Kongres USA, který vyšetřuje ruskou roli během loňských amerických prezidentských voleb, svou práci pravděpodobně letos skončit nestihne a kauze se bude věnovat i v nadcházejícím roce.

Dnes to napsala agentura AP. Ještě během října přitom média s odvoláním na republikánské zákonodárce spekulovala, že se vyšetřování podaří uzavřít do konce roku.

Vliv Ruska na loňské americké prezidentské volby objasňují především tři kongresové výbory, a to senátní výbor pro tajné služby, sněmovní výbor pro tajné služby a senátní výbor pro justici. Kauzu rozplétal ještě sněmovní výbor pro dohled a vládní reformy, ten se ale podle USA Today rozhodl svou účast na vyšetřování utlumit.

Možným ruským zásahům do voleb v USA se nezávisle na Kongresu věnuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, kterému tento úkol svěřilo ministerstvo spravedlnosti. Muellerův tým se soustředí i na to, zda prezident Donald Trump či jeho nejbližší poradci věděli o rozsahu kontaktů členů Trumpovy kampaně s osobami napojenými na Rusko. Moskva popírá, že by se snažila do amerických voleb zasáhnout.

Témata:  USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy