Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelec z Paříže si odsedí 25 let. K činu ho dohnala zlost a zahořklost

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Abdelhakim Dekhar, který v roce 2013 postřelil fotoreportéra v pařížském sídle deníku Libération a pak střílel u banky Société Générale, dostal 25 let vězení. Verdikt padl v pátek až několik minut před půlnocí, když se soudci o výši trestu radili devět hodin.

Soudci rozhodli v souladu s požadavky státního zastupitelství, které chtělo 25letý trest. Dekhara podle něj k činu dohnala "zlost a zahořklost" namířená proti společnosti.

Dvaapadesátiletý rodák z východní Francie se před čtyřmi lety na pět dní stal "veřejným nepřítelem číslo jedna", než jej úřady dopadly, napsala agentura AFP. Dekhar v listopadu 2013 vážně zranil fotoreportéra Césara Sébastiena a následně střílel do vstupních dveří budovy banky Société Générale. Soud jej uznal vinným také z pokusu o vraždu tehdejšího šéfredaktora televize BFMTV Philippea Antoinea, kterému dříve vyhrožoval smrtí.

Státní zástupce Bernard Farret uvedl, že odsouzený trpěl "rozhořčením vůči společnosti, státu a kapitalismu". "Nikdy jsem nechtěl jít proti žádnému člověku, mířil jsem na strukturu," řekl u soudu Dekhar s tím, že smísil své zoufalství s politickým smýšlením.

Dvě třetiny trestu si musí střelec odpykat bez nároku na žádost o podmínečné propuštění.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy