Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé ve Venezuele umírají na malárii. Maduro brání dovozu léků

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Ve Venezuele roste počet úmrtí na malárii. Oproti loňsku se počet nakažených i zemřelých více než zdvojnásobil. Země už přes rok trpí akutním nedostatkem léků kvůli ekonomické krizi i vládě socialistického prezidenta, který z ideologických důvodů odmítá pomoc ze zahraničí.

Nemoc se šíří i do sousední Kolumbie a Brazílie, kam už před autoritářským režimem ve Venezuele uprchlo na půl milionu lidí.

Na malárii zemřelo loni ve Venezuele 150 osob, což je dvakrát tolik co v roce předchozím. Podle listu El Nacional panují obavy, že by letos mohl počet úmrtí na malárii v této jihoamerické zemi dosáhnout 300 až 500.

Za loňský rok bylo podle ministerstva zdravotnictví ve Venezuele 240.613 nemocných malárií, což je o sto tisíc více než v roce 2015. Letošní údaje zatím ukazují na asi 63procentní nárůst oproti předchozímu roku, což by znamenalo, že koncem roku se počet nakažených vyšplhá na asi 400.000.

Malárie nemusí být smrtelná, pokud se včas léčí takzvanými antimalariky. Ty ale nyní ve Venezuele nejsou k dostání, a proto tam na ni lidé umírají, podobně jako na další nemoci.

V posledním měsíci vzbudilo pozornost v médiích několik úmrtí lidí s transplantovanými orgány, kteří po letech přestali mít přístup k imunosupresivům, lékům zabraňujícím odmítnutí cizího orgánu.

Parazit malárie využívá jako přenašeče komára rodu Anopheles a jako hostitele člověka, v jehož těle se množí. Sáním lidské krve přijme komár mikroskopické částice parazita, které dále přenáší. Mezi příznaky malárie, které se objeví většinou po deseti až 15 dnech od nákazy, patří horečka, zimnice, bolest kloubů a pocení.

Témata:  Venezuela malárie nemoc Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy