reklama

Aféra, kterou kanadská média překřtila na "Elbowgate" (elbow = loket), se zrodila během vyhroceného projednávání návrhu zákona o asistované sebevraždě. Trudeau se podle videozáznamu zveřejněného televizí CBC vydal usadit na místo konzervativního poslance, který se nemohl prodrat přes dav diskutujících zákonodárců.

Přitom došlo ke kontaktu s poslankyní středolevé Nové demokratické strany (NDP) Ruth Ellen Brosseaouvou. Střet ze záznamu není příliš patrný, nicméně politička jej označila za "úder loktem do hrudníku", kvůli kterému musela opustit sál a přišla o hlasování. "Který muž strká loktem do ženy? Je to trapné! Jste trapný!" křičel vzápětí na Trudeaua šéf NDP Tom Mulcair.

Trudeau, jehož charisma pomohlo liberálům jasně vyhrát loňské volby a který je považován za politika, jemuž patří budoucnost, se podle kanadských médií dopustil prvního veřejného přešlapu. Vzápětí po incidentu se za své chování omluvil. "Bezvýhradně se omlouvám za své chování a za své činy," pronesl premiér na adresu poslankyně, která se později vrátila do jednacího sálu.