Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bude bez vlády ještě celé týdny? Rozhovory možná začnou až příští rok

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová se domnívá, že rozhovory o nové německé vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD) dost možná začnou až příští rok. Poprvé po zářijových parlamentních volbách se šéfové obou uskupení ke společnému jednání sejdou ve čtvrtek, na kdy je pozval prezident Frank-Walter Steinmeier.

Zástupci sociálních demokratů, kteří ještě donedávna obnovení velké koalice důrazně odmítali, nyní hovoří o tom, že pravděpodobnost jejího vzniku vidí tak 50 na 50.

Po krachu vyjednávání o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými se konzervativci kancléřky Angely Merkelové v neděli jasně vyslovili pro zahájení rozhovorů o velké koalici. O menšinovém kabinetu, který by podle mnohých nebyl dostatečně stabilní, Merkelová uvažovat nechce.

Prezident Steinmeier se minulý týden důrazně postavil proti předčasným volbám, které byly jednou z variant dalšího vývoje.

Konkrétní rozhovory o velké koalici ale zřejmě začnou výrazně později než tento týden. SPD, která postupně mění svůj postoj k velké koalici, totiž podle Klöcknerové potřebuje čas. Za necelé dva týdny mají sociální demokraté sjezd a nedlouho poté jsou Vánoce, zdůvodnila svůj časový odhad v rozhovoru s televizí ARD.

O tom, že o nové německé vládě v žádném případě nebude jasno ještě letos, je přesvědčen i ministerský předseda Dolního Saska z řad sociální demokracie Stephan Weil.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy