Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byla do svržení Mugabeho zapleten Peking? Podivná návštěva čínského generála vyvolává otázky

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare/Peking - Čína dnes popřála, že by měla jakýkoli podíl na svržení zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Peking zároveň popřál jeho nástupci Emmersonu Mnangagwaovi ke jmenování.

Zimbabwský generál Constantino Chiwenga navštívil Čínu jen několik dní předtím, než moc v Zimbabwe převzala armáda a přiměla Mugabeho k rezignaci, což vyvolalo spekulace o roli Pekingu ve změnách v této jihoafrické zemi.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang dnes prohlásil, že návštěva šéfa zimbabwské armády byla dohodnutá dlouho předtím. "Peking trvale uplatňuje politiku nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných zemí a toto stanovisko se nemění," řekl mluvčí.

Čína byla dlouho jedním z Mugabeho nejmocnějších spojenců a hlavním obchodním partnerem.

Témata:  Čína Robert Mugabe Zimbabwe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy