Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý starosta byl napaden u prodejny kebabu, podle policie měl útok politické pozadí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Starosta města Altena na západě Německa se stal v pondělí obětí útoku a je vážně zraněn. Politik křesťanských demokratů Andreas Hollstein je známý svým otevřeným přístupem k migrantům. Napadení už odsoudila řada politiků včetně kancléřky.

Muž, který byl zřejmě pod vlivem alkoholu, napadl starostu u občerstvení s kebaby. Ještě předtím se ho dotázal, zda je skutečně místním starostou. Hollsteina po útoku převezla záchranka do nemocnice. "Měl jsem po svém boku pohotové lidi a jsem rád, že ještě žiju," nechal se slyšet starosta.

"Bezpečnostní úřady vycházejí z toho, že tento útok má politické pozadí," uvedl ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet (CDU). Útočník, který byl zadržen, podle něj učinil několik poznámek o uprchlické politice. Město Altena je známé tím, že přijímá více uprchlíků, než by podle klíče, kterým se rozdělují, muselo.

"Jsem zděšena útokem nožem na starostu Andrease Hollsteina - úlevu mi přineslo, že už může být znovu se svou rodinou," vzkázala přes svého mluvčího na twitteru kancléřka Angela Merkelová. "Díky těm, kdo mu pomohli," podotkla také.

O hrozné zprávě z Alteny na twitteru píše ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). "Nemůžeme nikdy přijmout, že budou lidé napadáni jen proto, že pomáhají ostatním. V naší zemi nesmí být místo pro nenávist a násilí."

Témata:  Německo napadení uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy