Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irská vicepremiérka odstoupila. Předčasné volby zřejmě nebudou, zkomplikovaly by brexit

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Dublin - Irská vicepremiérka Frances Fitzgeraldová dnes oznámila svou rezignaci. Za aférou, která ohrožovala politickou stabilitu Irska, je případ policisty, který upozornil na nekalé praktiky uvnitř policejních sborů.

"Dnes jsem se rozhodla podat premiérovi demisi, odstupuji s okamžitou platností," uvedla Fitzgeraldová v prohlášení. "Rozhodla jsem se dát přednost národnímu zájmu před vlastní reputací," dodala.

Opoziční strana Fianna Fáil, která podporuje menšinovou vládu premiéra Lea Varadkara, minulý týden prosadila na dnešní pořad jednání parlamentu hlasování o nedůvěře vicepremiérce Fitzgeraldové. Politickou krizi vyvolal případ policisty, který upozornil na nekalé praktiky uvnitř policejních sborů. Fitzgeraldová podle opozice byla součástí plánu, který měl tohoto policistu zdiskreditovat. Vicepremiérka ale tvrdí, že jako členka vlády nemohla do vyšetřování nijak zasáhnout.

Premiér Varadkar už dříve varoval, že pokud by dnes došlo k hlasování o nedůvěře vlády, musely by se ještě před Vánocemi konat v Irsku předčasné volby.

Nestabilita v Irsku by mohla ohrozit jednání o odchodu Británie z Evropské unie. O zahájení druhé fáze rozhovorů by země evropské sedmadvacítky mohly rozhodnout již na summitu v polovině prosince. Irský premiér Varadkar před časem uvedl, že by mohl zahájení jednání o budoucí podobě vztahů EU a Británie zablokovat kvůli nespokojenosti s řešením pohraničního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. V pondělí ale irský ministr zahraničí Simon Coveney uvedl, že Dublin nebude muset veto použít, neboť se může opřít o solidaritu ostatních unijních členů

Témata:  Irsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy