Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podivní obchodní praktiky? USA vyšetřují Čínu kvůli dovozním cenám hliníku

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Spojené státy zahájily další vyšetřování obchodních praktik Číny. Tentokrát se zaměřily na hliníkárenský průmysl. Jde o první vyšetřování za zhruba tři desetiletí, které spustila sama vláda USA.

USA zkoumají, zda plechy z hliníkových slitin nejsou prodávány za nelegálně nízkou cenu. "Prezident Trump jasně od prvního dne uvádí, že nepoctivé obchodní praktiky nebudou tolerovány," uvedl ministr obchodu Wilbur Ross. "Sami jsme zahájili vyšetřování prvního obchodního případu za více než čtvrt století, abychom znovu ukázali, že jsme neustále bdělí při podpoře volného, spravedlivého a recipročního obchodu."

Podle ministerstva obchodu USA loni dovezly plechy z hliníkových slitin za 603 milionů USD (13 miliard Kč). Konečné rozhodnutí, jehož výsledkem může být zavedení cel, by mělo padnout příští rok.

Trump od nástupu do úřadu tlačí na čínskou vládou s cílem snížit obrovský obchodní deficit USA. Loni deficit obchodu s Čínou činil 347 miliard USD.

Antidumpingové vyšetřování zahájila vláda sama od sebe naposledy v roce 1985, kdy vyšetřovala japonský dovoz polovodičů. Vyšetřování dovozu za pomoci státní podpory iniciovala vláda naposledy v roce 1991 v případě řeziva z měkkého dřeva z Kanady. Cílem této zřídka používané taktiky je urychlení zavedení cel, napsala agentura Reuters.

Témata:  Čína USA ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy