Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voják podezřelý z plánování útoku byl propuštěn z vazby, vydával se uprchlíka

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Nejvyšší německý soud pro nedostatek důkazů propustil z vazby vojáka, který se vydával za syrského uprchlíka a byl podezřelý z přípravy bombového útoku.

Dosavadní výsledky vyšetřování nepotvrdily důvodné podezření na přípravu závažného násilného činu. Nadporučík Franco A. podle původních podezření společně s komplici krajně pravicového smýšlení chystal útok a vlastnil zbraně a výbušniny. Do vazby byl vzat letos 26. dubna. Druhý podezřelý voják z ní byl propuštěn už v létě. Oba působili na základně ve východofrancouzském Illkirchu.

Na základě prvních výsledků vyšetřování dříve plynulo podezření, že se podezřelý vydával za syrského uprchlíka a chtěl ve jménu krajní pravice spáchat teroristický útok, který měl vypadat jako zločin spáchaný uprchlíky. Nechal se totiž pod falešnou identitou zaregistrovat jako žadatel o azyl ze Sýrie. Spolkový imigrační úřad (BAMF) mu loni zaručil omezenou ochranu, ačkoli neuměl arabsky a úřad s ním vedl pohovor ve francouzštině.

Nejvyšší soud uvedl, že Franco A. je nadále podezřelý na základě různých výsledků vyšetřování, ale vzhledem k nesrovnalostem není dostatečně pravděpodobné, že chtěl skutečně spáchat atentát na veřejně činnou osobu.

Policie na jaře médiím sdělila, že voják si vypracoval seznam možných obětí. Bylo na něm i jméno levicové poslankyně berlínského zemského parlamentu Anne Helmové, která je častým terčem kritiky extrémní pravice.

Témata:  Německo Německá armáda terorismus

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy