Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillersona má ve vládě nahradit ředitel CIA Pompeo

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Bílý dům zvažuje výměnu na postu ministra zahraničí. Napsal to dnes list The New York Times. Rexe Tillersona má během několika týdnů nahradit ředitel CIA Mike Pompeo.

Vysoce postavení vládní úředníci sdělili, že Pompea by měl nahradit senátor Tom Cotton, republikán ze státu Arkansas, který je klíčovým Trumpovým spojencem a odborníkem v otázkách národní bezpečnosti.

Trump dal v minulosti několikrát najevo, že není s Tillersonem spokojen. Podle amerického listu je prý ochoten změnu provést. Plán údajně vypracoval personální šéf Bílého domu John Kelly a realizace je naplánovaná na přelom roku.

Tillersonův odchod se očekává řadu měsíců, sám ministr prý chce odejít až na konci roku a co nejdůstojněji. Přesto by se řadil k hrstce šéfů americké diplomacie, kteří svůj post ztratili velmi brzy.

Původně se podle amerického listu čekalo, že Tillersona nahradí stálá zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová.

Témata:  USA Donald Trump CIA Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy