Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V moskevském muzeu bylo nalezeno 59 soch z Německa

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - V moskevském Puškinově muzeu bylo nalezeno 59 ztracených soch, které před druhou světovou válkou patřily muzeím v Berlíně.

Pruská nadace a moskevské muzeum už od loňska spolupracují při zjišťování, která díla považovaná v Berlíně za ztracená ještě existují. Například loni identifikováno pět významných Donatellových prací.

Podle rozhlasové stanice Deutschlandradio Kultur bylo nalezení dalších soch oznámeno na odborném sympoziu ve Florencii. Mluvčí Puškinova muzea Jevgenija Kiseljovová uvedla, že hledání "uměleckých děl přemístěných kvůli válce" pokračuje už dlouho. "Sochy hodně utrpěly a nyní se jimi zabývají odborníci," dodala.

Prezident pruské nadace Hermann Parzinger agentuře DPA řekl, že podle expertů práce s nalezenými sochami ještě nějaký ten rok potrvá. Bude vypracována společná strategie pro katalogizaci a restaurování. "Konečné výsledky nelze očekávat před rokem 2019," dodal.

Témata:  muzea sochy Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy