Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovatelé odpálkovali Orbánovu stranu: Soros není pro Maďarsko hrozbou

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť - Měsíční vyšetřování Národního vyšetřovacího úřadu (NNI) v Maďarsku skončilo. Miliardář George Soros, který byl vyšetřován kvůli obvinění maďarské vládní strany Fidesz, není hrozbou pro Maďarsko, ani jeho suverenitu. Informaci přinesl server Budapest Beacon.

Národní vyšetřovací úřad v Maďarsku vydal včera prohlášení, v němž se píše, že nezahájí trestní stíhání maďarsko-amerického miliardáře George Sorose. Soros byl vyšetřován na základě podnětu Ádáma Mirkóczkiho z maďarské politické strany Jobbik.

Mirkóczi, který měl podporu i od vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, jej vylíčil jako "obraz existenciální hrozby pro maďarskou suverenitu a bezpečnost".

Představitelé strany Fidesz zase Sorose obvinili z toho, že má "nebezpečný plán, který je realizován jeho rozšířenou mezinárodní sítí". Mirkóczi si řekl, že taková obvinění od několika různých osob si zaslouží kompletní vyšetřování Sorose.

Tato tvrzení však vyvrátil právě Národní vyšetřovací úřad. Ten ve svém prohlášení napsal, že Soros žádnou takovou hrozbu pro Maďarsko nepředstavuje. 

Podle prohlášení Sorosova vyjádření k aktuálním událostem, jako například k migrační krizi, "nejsou považována za přípravu násilného nebo výhrůžného činu". NNI rovněž zkoumala, jestli se Soros nepokoušel přesvědčit jiné lidi, aby se zapojili do násilných nebo výhrůžných činů. Ani odpověď na tuto otázku představitele Fidesz nepotěšila.

Vyšetření proběhlo také v Sorosových organizacích, především Open Society Foundation, což je společnost bojující např. za lidská práva nebo práva žen. Ani zde však vyšetřovatelé nenašli známku toho, že by se měl Soros pokoušet o narušení nebo ohrožení ústavního pořádku v Maďarsku.

Vyšetřovatelé dodali, že v tomto případě bylo přání maďarským politiků, kteří Sorose obvinili, otcem myšlenky.

A co na to Mirkóczi? Po zveřejnění prohlášení NNI oznámil, že vláda a vládní koalice obdržely od vlastních vyšetřovacích úřadů oficiální a notářsky ověřený doklad, který dokládá, že Národní vyšetřovací úřad lže.

Témata:  George Soros Fidesz Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy