Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA jsou na pokraji propasti. Blíží se konec demokracie?

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

NÁZOR - Velmoci a hrdé demokracie upadají, pokud se jejich systém stane natolik zkaženým, že se na úpadek ani nepoukazuje, případně śe prohnilost přehlíží jako běžná součást politiky. Tvrdí to alespoň politolog E. J. Doinne, profesor z Georgetown University. V komentáři pro server Washington Post konstatuje, že prezident Donald Trump vytvořil přesně takovou krizi v USA.

Republikáni těží z Trumpova chaosu

Trump nebyl sám - koroze norem a hodnot začala dlouho předtím, než začal hnát zemi "na okraj propasti", přičemž mu široce pomáhá jeho republikánská strana, jelikož prezidentovi umožňuje útočit na fakta, slušnost a demokratické hodnoty, kritizuje politolog. Deklaruje, že republikáni ve skutečnosti z chaosu, který po sobě Trump zanechává, těží a nestandardního vývoje využívají k tomu, aby mimo hlavní pozornost protlačili zcela chybnou daňovou reformu.   

"Komplikovaný návrh je tak štědrý k zájmům nejbohatších v zemi a tak ničivý vůči podstatným částem střední třídy a chudým, že vedení republikánské strany ví, že by nepřežil rozsáhlejší debatu," píše Doinne. Domnívá se, že republikáni se Trumpovi nepostaví, jelikož by tím mohli narušit prosazení hlavních cílů své strany - obměnu nejvyššího soudu, podporu privilegovaných a útok na federální sociální služby a regulace. Odmítání bavit se o širších otázkách, pokud je stranické politické vítězství na dosah, představuje podle experta jednu z forem zkaženosti.

Američané si tak navykli chaosu a lžím, které charakterizují Trumpovo prezidentství, že každý další  skandál pro ně znamená jen o málo víc než další epizodu v probíhajícím televizním dramatu, zoufá si odborník. Dodává, že události posledních dnů by jim přesto měli připomenout, že čím déle bude současný prezident u moci, tím více budou Spojené státy slábnout. Ve středu se totiž americká veřejnost podle politologa dozvěděla, že její prezident šíří fašistickou propagandu.

"Neužívám toto slovo od F neuváženě. Trump ale retweetoval tři pobuřující protimuslimská videa pochybné autenticity, která zveřejnila britská ultrapravicová skupina zvaná Britain First," pokračuje Doinne. Připomíná, že britská konzervativní premiérka Theresa Mayová byla zděšena a vydala jasné stanovisko kritizující Trumpa za distribuci "nenávistných narativů" s tím, že Britové v drtivé většině odmítají krajně pravicovou rétoriku předsudků, která představuje opak hodnot charakteristických pro Británii - slušnosti, tolerance a respektu.  

Politolog by rád věřil, že USA jsou také zemí slušnosti, tolerance a respektu, ale dokud bude Trump prezidentem, nedokáže to s určitostí tvrdit. Podotýká, že se navíc ukázalo, jak hluboce je ochotna americká pravice klesnout při obhajobě sexuálního agresora Roye Moorea, republikánského kandidáta na senátora v Alabamě, či snaze o diskreditaci mainstreamových médií.

Je třeba chránit demokracii

Jen díky pečlivé žurnalistické práci tak Washington Post odhalil snahu konzervativního aktivisty Jamese O'Keefeho předhodit listu falešnou zprávu o údajném sexuálním vztahu Moorea s patnáctiletou dívkou, kterou měl nutit k podstoupení potratu, připomíná profesor. Zdůrazňuje, že konzervativci obhajující posvátnost života nyní nabádají ženu ke lži ohledně údajně podstoupené interrupce, a pokud jde o zostuzení objektivní novinařiny, vše je dovoleno.

To je dle odborníka další příklad zkaženosti na šokující úrovni. Doinne odkazuje na iniciativu svého přítele Banjamina Wittese z think tanku Brookings Institution, který prostřednictvím série tweetu nabádá levici a pravici k "dočasnému příměří" s cílem čelit nebezpečí, které přináší Trump, přičemž doporučuje sjednotit se okolo politického programu založeném na ochraně americké demokracie a demokratických institucí.        

"Nemohu než souhlasit. Jako liberál salutuji protitrumpovským konzervativcům, kteří chápou hrozbu, kterou prezident představuje, a mluví jednohlasně a odvážně," píše profesor. Zdůrazňuje, že je třeba brát v potaz, že momentálně politickou moc ve volených orgánech drží republikáni a konzervativci, kteří využívají Trumpa k prosazení bizarní daňové a zdravotnické politiky. Vychvalují proto prezidentovy exekutivní výnosy odstraňující regulaci na ochranu spotřebitelů, pracujících i životního prostředí a jásají, když Trump dosazuje do justice své a jejich spojence, vysvětluje expert.

Progresivní síly nemohou předstírat, že se toto neděje, a proto zmíněné "příměří" není v dohledu, konstatuje odborník. Za nešťastný fakt označuje, že zkaženost, které je Trump příkladem, hluboce pronikla do republikánské strany a podstatných segmentů konzervativního hnutí. Proto je na odpovědné americké pravici, aby rozložila struktury, jež umožňují Trumpovi ničit demokracii v USA, oslabovat americké hodnoty a ohrožovat postavení země ve světě, apeluje Doinne. Varuje, že jinak to budou muset udělat lidé a volit tak, aby z úřadů dostali příslušné republikány, kteří daný vývoj umožňují.    

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy