Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeruzalém hlavním městě Izraele? Abbás je proti

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ramalláh - Záměr Bílého domu uznat Jeruzalém za izraelské hlavní město by ohrozil snahu USA dojednat mír na Blízkém východě.

Podle palestinské agentury WAFA to dnes prohlásil šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás. Podle poradců Donalda Trumpa má prezident v úmyslu oznámit svoje rozhodnutí příští týden.

Trump chtěl původně splnit svůj předvolební slib a ohlásit přemístění amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, ale uvědomil si dopad, který by takový krok mohl mít na možnost dosažení mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci. Dohodu se snaží zprostředkovat americká diplomacie mimo jiné i s pomocí poradce a zetě Donalda Trumpa Jareda Kushnera. Místo přenesení mise se tak Trump rozhodl uznat Jeruzalém za izraelskou metropoli.

Podle Abbáse by americké diplomatické úsilí mohlo ohrozit nejen přenesení ambasády, ale i uznání Jeruzaléma hlavním městem židovského státu. "Jakýkoli americký krok spojený s uznáním Jeruzaléma jako hlavního města Izraele by stejně jako přenesení velvyslanectví znamenal ohrožení budoucnosti mírového procesu. Byl by nepřijatelný pro Palestince, Araby i mezinárodní společenství," prohlásil v Ramalláhu Abbás.

Témata:  Izrael Jeruzalém Mahmúd Abbás

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy