Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanhaju se bojí spravedlnosti? Chystá kontroverzní novelu o pravomocích policie

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Tel Aviv - Kontroverzní izraelský zákon, který by policii bránil ve zveřejnění poznatků z vyšetřování, by měl být upraven tak, aby se netýkal kauzy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Sám předseda izraelské vlády to dnes napsal na facebooku. Proti zákonu, který má podle kritiků premiéra krýt, v sobotu v Tel Avivu demonstrovalo na 20.000 lidí.

Netanjahua policie vyšetřuje pro podezření ze zneužití úřadu. Dopustit se ho měl tím, že údajně přijímal dary od bohatých podnikatelů a ovlivňoval média. Netanjahu vinu popírá a označuje se za oběť politické kampaně.

Navrhovaný zákon, o němž má v pondělí hlasovat izraelský parlament, zapovídá vyšetřovatelům, aby informovali veřejnost, zda našli dostatek důvodů k obvinění podezřelého. Obhájci zákona tvrdí, že má chránit reputaci a zákonná práva lidí, jejichž vina ještě nebyla prokázána.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy