Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobce žádá pro ruského exministra Uljukajeva deset let vězení

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský exministr hospodářství Alexej Uljukajev má jít podle žalobce do vězení na deset let a zaplatit pokutu půl miliardy rublů (183 milionů korun). Bývalý politik obvinění z korupce odmítá.

Uljukajev podle obvinění převzal úplatek ve výši dvou milionů dolarů (necelých 44 milionů Kč), které si odnesl od šéfa mocného ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina v brašně. Exministr tvrdí, že se stal obětí spiknutí a provokace, zosnované tajnou službou FSB a Sečinem.

Ten tvrdí, že Uljukajev jako člen federální vlády po něm požadoval úplatek za souhlas ministerstva s tím, že Rosněfť pohltí menší, ale výnosnou ropnou firmu Bašněfť.

Podle státního žalobce je Uljukajevovo tvrzení o provokaci "chabým pokusem zamaskovat zločin," napsala agentura TASS. Bývalý ministr převzetí tašky od Sečina nepopírá, tvrdí ale, že v ní mělo být víno. Podle žalobce je takové tvrzení nesmyslné, protože taška vážila 22 kilogramů, což "odpovídá dvěma vědrům vína". Bankovky v hodnotě dvou milionů dolarů podle ruské prokuratury váží spolu s taškou 21,95 kilogramu.

Uljukajevovo zatčení loni v listopadu vyvolalo v Moskvě šok, protože byl poprvé od zániku Sovětského svazu zatčen úřadující člen federální vlády.

Témata:  Rusko korupce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy