Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Kyjevě: Aktivisté blokují vstup do budovy televize NewsOne, prý je proruská

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinští aktivisté v Kyjevě od nedělního včera blokují vstup do budovy televize NewsOne. Prezident Petro Porošenko dnes na svém facebookovém profilu akci aktivistů odmítl, postup televizní stanice však kritizoval.

Podle listu Ukrajinska pravda požadují protestující změnu proruského směru ve vysílání televize na proukrajinský, její majitel a ukrajinský poslanec Jevhen Murajev by se měl navíc omluvit za své vyjádření o revolučních událostech v Kyjevě v roce 2014, které označil za státní převrat.

Revoluční události ze začátku roku 2014, známé pod názvem Majdan, skončily pádem ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Krvavé střety na centrálním náměstí Nezávislosti si tehdy vyžádaly stovku obětí na životech. Po svržení Janukovyčova vedení následovala ruská anexe Krymu a propuknutí povstání na výchdoukrajinském Donbasu, kde si boje od té doby vyžádaly na 10.000 mrtvých.

Podle redaktorů televize akce je odvetou za televizní přenos protestu zorganizovaného gruzínským exprezidentem Michailem Saakašvilim proti Porošenkovi, jež se konal v neděli. Odpůrci na akci volali po ústavní žalobě proti hlavě státu.

"Jakýkoliv tlak na sdělovací prostředky... je nepřípustný. Zároveň je nepřípustné bránit akce agresorské země proti Ukrajině a nahrávat ruské propagandě," napsal dnes ukrajinský prezident. K ukončení blokády aktivisty vyzval i ministr vnitra Arsen Avakov. Na svém twitteru pak uvedl, že redakce televize by měla přestat provokovat lidi.

Témata:  Ukrajina Kyjev Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy