reklama

O návrhu předsednictva ve čtvrtek rozhodne stranický sjezd sociálních demokratů. Na dnešní tiskové konferenci předseda SPD Martin Schulz řekl, že jeho strana k rozhovorům přistupuje tak, že jejich výsledek není předem daný. "Není žádný automatismus, není žádný časový tlak," uvedl politik, který ještě donedávna vyjednávání o velké koalici striktně odmítal.

Postoj jeho i spolustraníků se ale změnil poté, co zkrachovaly rozhovory o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými.

Sociální demokraté chtějí v rozhovorech s CDU/CSU prosadit co nejvíce ze svého programu. Schulz hovořil o "zásadních" bodech. Patří mezi ně například změna systému zdravotního pojištění, uzákonění práva na návrat z práce na částečný úvazek do práce na plný úvazek, naplnění klimatických cílů nebo spojování uprchlických rodin.

Právě poslední bod byl jedním ze zásadních sporů při vyjednávání o vládě mezi CDU/CSU, FDP a Zelenými. Šlo o to, jestli za migranty, kteří v Německu nedostali status uprchlíka, ale pouze takzvanou doplňkovou ochranu, mají mít možnost přicházet jejich nejbližší rodinní příslušníci. Zatímco CSU a FDP byly striktně proti, Zelení požadovali, aby to od března příštího roku bylo znovu možné.

Podle toho, jak se jednání, která zřejmě začnou příští týden, budou vyvíjet, se pak SPD podle Schulze rozhodne, jakou variantu dalšího uspořádání bude podporovat.

Proti pokračování velké koalice se i nyní staví řada členů sociální demokracie, která v zářijových parlamentních volbách dosáhla svého nejhoršího výsledku od druhé světové války. Obávají se totiž toho, že by z ní SPD vyšla znovu oslabena, a naopak by posílily okrajové strany.