Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel poslední rumunský král Michal I., byl bratrancem britské královny Alžběty

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Ženeva - Ve Švýcarsku dnes zemřel poslední rumunský král Michal I., bylo mu 96 let. Monarcha žijící v exilu trpěl rakovinou a loni se stáhl do ústraní.

O skonu monarchy informovala agentura Reuters. Michal byl bratrancem britské královny Alžběty. V roce 1947 nuceně abdikoval poté, co v Rumunsku převzali moc komunisté. Od té doby žil na Západě.

"My Michal První, král rumunský, zdravíme všechny současníky i generace budoucí! V posledních letech prodělal život rumunského státu hluboké politické, společenské a hospodářské změny, jež přetvořily vztahy mezi složkami vlády. Tyto vztahy nepředstavují současný stav státu, jak je dán ústavou. Instituce monarchie je velkou překážkou nastoupeného vývoje země. Usilovně jsem přemýšlel a s plným souhlasem zodpovědných úřadů na tomto místě abdikuji, jménem svým i svých potomků, na všechny nároky, které jsem si doposud činil jako král Rumunska na rumunský trůn. Opouštím rumunský lid, který si svobodně vybral novou formu státu," stálo v předem připraveném abdikačním dopise v roce 1947.

I přes více jak 40 let komunistické vlády se král Michal těší v Rumunsku značné oblibě. Když nastoupil Michal na trůn jako šestiletý, dostal se (ačkoli sám nevládl) na titulní stranu časopisu Time, a je tak nejmladší žijící osobou, která se objevila na titulní straně tohoto časopisu.

Témata:  úmrtí Švýcarsko Rumunsko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.