Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska dostal napomenutí: Slovenský soud mu nařídil jmenovat ústavní soudce

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska musí jmenovat nové ústavní soudce. Spor začal už v roce 2014, kdy Kiska odmítl pět ze šesti kandidátů, které schválil parlament. Později nevybral ani z dalších dvou kandidátů, kterými byli poslanci vládních sociálních demokratů premiéra Roberta Fica.

Kiska své rozhodnutí zdůvodňoval nedostatečnou odbornou způsobilostí kandidátů. Prezident SR se kvůli tomu dostal do konfliktu již s předchozí jednobarevnou Ficovou vládou.

"Prezident u kandidátů založil svá rozhodnutí o jejich nejmenování na pochybnostech o jejich schopnosti vykonávat funkci soudce ústavního soudu způsobem, který nebude v rozporu s posláním ústavního soudu. Tedy na požadavku, který z ústavního textu nevyplývá," uvedl dnes slovenský ústavní soud. Dodal, že s ohledem na právní řád neobstojí například zdůvodnění prezidenta, že kandidáti na ústavní soudce neprojevili zájem o ústavní právo.

Ústavní soud zároveň vrátil do procesu jmenování nejen zmiňovanou pětici kandidátů na ústavní soudce, ale i další dva kandidáty, kteří ústavní stížnost proti rozhodnutí prezidenta nepodali.

"Senát ústavního soudu se rozhodl vyřešit tuto výjimečnou situaci tak, že vrátí situaci jmenování na úplný začátek. Všichni kandidáti navržení prezidentovi Národní radou od roku 2014 zůstávají kandidáty na soudcovskou funkci," řekl ve zdůvodnění verdiktu soudce ústavního soudu.

Podle ústavního soudu je prezident povinen vybrat ústavní soudce z předložených kandidátů, jež splňují ústavou dané předpoklady na výkon funkce. "Prezident je návrhem (parlamentu) vázán a volnou ruku má jen ve výběru v rámci navržené skupiny kandidátů," uvedl soud.

Ústavní soud ve věci stížností pěti kandidátů rozhodl, že postupem prezidenta byla porušena jejich práva na přístup k voleným a jiným funkcím za stejných podmínek.

Podle ústavy sněmovna předkládá prezidentovi dvojnásobný počet kandidátů, než je volných míst ústavních soudců. V současnosti ústavnímu soudu chybí tři soudci, aby dosáhl plného stavu 13 soudců.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy