reklama

V pátek doručila zásilková služba DHL do lékárny v Postupimi balíček, který obsahoval mimo jiné hřebíky a dělbuch. Původně policie uvedla, že zařízení neobsahovalo roznětku, později ale upřesnila, že v balíčku byl odpalovací mechanismus napájený bateriemi, a zásilka tak byla velmi nebezpečná. Policie kvůli zásilce evakuovala v pátek centrum braniborské metropole včetně vánočních trhů.

Podobnou zásilku dostal asi před měsícem jistý internetový obchod ve Frankfurtu nad Odrou. Balík začal při otevírání hořet, přičemž se zřejmě zničil vzkaz od vyděračů. Že se objeví ještě další balíčky, policie v pondělí označila za "možné a pravděpodobné".

Text, který vyděrač k balíčku z Postupimi přiložil, byl podle deníku Bild stručný, krátký a v napsaný v němčině. Adresován byl přímo firmě DHL. Vyděrač v něm hrozil dalšími bombovými zásilkami.

Dnes ráno policisté evakuovali budovu v centru jihoněmeckého města Ulm a uzavřeli i její okolí. Jedna z místních lékáren obdržela podezřelý balíček. Zakrátko se ale ukázalo, že šlo o planý poplach.