Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstranti v Řecku staví barikády a hází lahve na policii

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Ve střety mladých demonstrantů s policií se zvrhly v Řecku dnešní vzpomínkové akce v rámci devátého výročí smrti mladíka, kterého v metropoli Aténách zastřelil policista.

V hlavním městě i v Soluni na severu země házeli účastníci pochodů zápalné lahve na příslušníky pořádkových sil, stavěli barikády z odpadkových kontejnerů a ničili výlohy obchodů.

Potyčky trvaly několik hodin a prolínaly se v Aténách se zpřísňujícími se bezpečnostními opatřeními. Ozbrojené složky je zavádějí kvůli čtvrteční návštěvě tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Střety vypukly poté, co část účastníků několikatisícové demonstrace v metropoli začala na policisty házet kameny a další předměty. Podpálili také auto.

Zastřelený chlapec Alexis Grigoropulos patřil ke skupině asi třiceti mladých lidí, kteří 6. prosince 2008 házeli kamení a různé předměty na policejní vůz v aténské čtvrti Exarchia, kde byly podobné útoky na policisty velmi časté. Dva policisté, Epaminondas Korkoneas a Vasilios Saraliotis, kteří byli ve voze, vystoupili a jeden z nich podle vyjádření soudu neuposlechl pokyn centrály, aby nechal svou zbraň v klidové pozici a dvakrát vystřelil směrem k mládeži. Jedna z kulek chlapce smrtelně zasáhla.

Témata:  Řecko demonstrace v Řecku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy