Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii soudí muže, který měl nabádat k útoku na prince George

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Tři muži podezřelí z terorismu dnes stanuli před londýnským soudem, přičemž jeden z nich údajně chystal atentát na britskou premiérku Theresu Mayovou.

Další z obžalovaných podle vyšetřovatelů v šifrované komunikaci sdílel s potenciálními pachateli útoků informace o možných obětech atentátů, mezi nimiž byl údajně také čtyřletý princ George, syn prince Williama a vévodkyně Kate.

Všichni tři souzení mají britské občanství a po dnešním stání zůstávají ve vazbě. Pokračování procesu je plánováno na 20. prosince u londýnského trestního soudu Old Bailey, napsala zpravodajská společnost BBC.

Z přípravy atentátu na britskou premiérku je obžalován 20letý Naa'imur Zakariyah Rahman ze severního Londýna. Podle prokurátora Marka Carrola chtěl mladík v Downing Street odpálit podomácku vyrobenou bombu a následně na Mayovou zaútočit s nožem a pásem výbušnin.

Rahman také údajně pomáhal dalšímu z obžalovaných, 21letému Mohammadu Aqibu Imranovi z Birminghamu, v přípravě teroristických činů. Oba byly zatčeni londýnskou Metropolitní policií 28. listopadu v rozmezí 90 minut. Vyšetřovatelé mají za to, že Imran shromažďoval peníze, snažil se získat falešný pas a seznamoval se s extremistickými myšlenkami s cílem vycestovat do Libye a posléze se přidat k bojovníkům tzv. Islámského státu.

Témata:  Velká Británie útok

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy