Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna reprezentantů odmítla návrh na impeachment, Trump se vyhnul ústavní žalobě

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes jasnou většinou odmítla návrh demokratického poslance Ala Greena na ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa. Zahájení procesu zbavení prezidentské funkce, takzvaný impeachment, od začátku nemělo valnou šanci na úspěch. Proti návrhu se vyslovili nejen všichni republikáni, kteří mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, ale také velká většina demokratů.

Proti impeachmentu se vyslovilo 364 zákonodárců, pro jich bylo 58. Proti se postavila například i vůdkyně demokratické menšiny Nancy Pelosiová. Ústavní žaloba by podle ní měla přijít na pořad až v okamžiku, kdy budou nezpochybnitelné důkazy o Trumpových prohřešcích.

Pelosiová před hlasováním ve společném prohlášení s demokratickým poslancem Stenym Hoyerem prohlásila, že sice byly vzneseny "legitimní otázky ohledně jeho (Trumpovy) způsobilosti vést tento národ", ale nyní ještě nenastal čas na úvahy o impeachmentu.

Svůj návrh Green zdůvodňoval tvrzením, že nynější prezident šíří v zemi nenávist a nepřátelství. "Otázka nezní, zda je prezidentem fanatik. Otázka zní, co s tím budeme dělat," uvedl poslanec ve vysvětlujícím dopisu.

Green dnes předložil návrh rezoluce s využitím zákona, podle něhož musí sněmovna hlasovat do dvou dnů od podání.

Někteří poslanci se podle agentury AP pokusili Greena od jeho záměru odradit, což se jim podařilo už jednou v říjnu. Jeho osmistránkový návrh vinil Trumpa z těžkých zločinů a z "újmy, kterou způsobil americké společnosti".

Témata:  Donald Trump USA Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy