reklama

Oheň od pondělí zničil stovky domů v okolí Los Angeles, škody se podle prvních odhadů pohybují v řádech milionů dolarů. Největší požár zachvátil okres Ventura severozápadně od Los Angeles, kde už plameny sežehly 260 kilometrů čtverečních. S ohněm hasiči bojují také na pahorcích severně od největšího kalifornského města.

Nově oheň zasáhl také luxusní čtvrť Bel Air, kde žije řada bohatých a slavných a kde se podle agentury AP cena domů pohybuje od dvou do desítek milionů dolarů. Nejméně čtyři místní domy už plameny pohltily.

Kvůli požárům je po celém Los Angeles uzavřena řada veřejných budov. Výuka se dnes nebude konat v 256 školách. Neprůjezdných je několik hlavních tahů v okolí velkoměsta. Aby ochránilo své sbírky, uzavřelo brány také slavné Gettyho muzeum.

Kvůli silnému větru vyhlásila kalifornská agentura lesnictví a protipožární ochrany nejvyšší, purpurový stupeň nebezpečí, které ještě nikdy nevydala, informovala AP. "Vítr bude zítra extrémní," řekl ve středu večer místního času ředitel agentury Ken Pimlott.

České ministerstvo zahraničí vyzvalo na svých webových stránkách občany, aby v souvislosti s požáry v jižní Kalifornii zvážili cesty do postižených oblastí. "Dálnice a další silniční komunikace jsou buď uzavřeny či se potýkají s dopravními zácpami v souvislosti s evakuací obyvatel. Navíc je třeba počítat s častými výpadky dodávek elektrické energie a komunikačních sítí," varoval Černínský palác.