Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další americký kongresman musí rezignovat, choval se nevhodně k ženám

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington - Další americký politik rezignuje kvůli obvinění z nepatřičného chování k ženám. Republikánského kongresmana Trenta Frankse vyšetřuje etický výbor Sněmovny reprezentantů. Přišli stížnosti dvou bývalých asistentek.

Franks ve čtvrtek přiznal, že se dvěma ženami ze svého týmu vedl nevhodné konverzace na téma plodnosti a hledání náhradní matky pro své dítě. Odmítl však, že by na ně činil jakýkoli nátlak či se fyzicky pokoušel o sexuální kontakt.

"V současné kulturní a mediální atmosféře jsem hluboce přesvědčen, že bych nebyl schopen absolvovat férové vyšetřování před etickým výborem sněmovny dříve, než by zkreslené a skandalizované verze tohoto příběhu vystavily mne, mou rodinu, můj tým a mé vznešené kolegy ze Sněmovny reprezentantů veřejnému stahování z kůže," uvedl podle televize CNN v prohlášení vysvětlujícím rezignaci. Kongres opustí koncem ledna.

Franksovo oznámení přišlo jen několik hodin poté, co chystanou rezignaci zveřejnil demokratický senátor Al Franken viněný z řady sexuálních deliktů, mimo jiné vůči rozhlasové moderátorce Leeann Tweedenové.

O dva dny dříve složil mandát nejstarší člen Kongresu John Conyers. Osmaosmdesátiletý demokrat čelil obviněním ze sexuálního obtěžování několika žen.

Témata:  sexuální obtěžování USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy