Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neznámí útočníci přepadli základnu v Kongu, zabili členy mise OSN i vojáků

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kinshasa - V noci na dnešek řádili na východě Konga neznámí ozbrojenci. Zabili 14 členů mírové mise OSN a nejméně pět konžských vojáků. Při útoku na základnu poblíž hranice s Ugandou utrpělo dalších 53 členů operace OSN zranění, informovaly dnes světové agentury. Od příchodu misí OSN do Konga v roce 1999 tam už zahynulo téměř 300 jejích příslušníků.

Oběti z řad mírové operace tvoří podle všeho hlavně vojáci z Tanzanie. „Je to nejhorší útok na modré přilby OSN v nedávné historii organizace," reagoval na twitteru mluvčí OSN Stéphane Dujarric. Generální tajemník OSN António Guterres projevil ve své reakci „rozhořčení".

Útok zasáhl základnu v provincii Severní Kivu na silnici vedoucí do Ugandy, asi 50 kilometrů severovýchodně od města Beni. Mezinárodní mise známá pod zkratkou MONUSCO uvedla, že pracuje na společné odpovědi s armádou Konga. Zároveň je v plném proudu evakuace raněných.

Na základně sídlí útvar rychlého nasazení mírové mise, uvedla rozhlasová stanice Radio Okapi podporovaná OSN. Zmíněný útvar má výjimečné oprávnění pouštět se do ofenzivních výpadů. Radiostanice s odkazem na armádní zdroje uvedla, že boje s útočníky trvaly čtyři hodiny. Zdroj z OSN řekl agentuře AFP, že ztráty utrpěli také "povstalci".

V pohraniční oblasti Semuliki už v říjnu zahynulo po přepadení ozbrojenci 26 lidí. V regionu na východě Konga je největší hrozbou ugandská islamistická skupina Sjednocené demokratické síly (ADF). Ta v Kongu působí již od 90. let, ale v posledních letech tam stupňuje svou činnost. Podle organizací na ochranu lidských práv tam za poslední tři roky zemřelo tisíc lidí.

Témata:  Kongo OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy