Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podcenili jsme pravicový extremismus, přiznává saský premiér

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Drážďany - Saský regionální premiér Stanislaw Tillich (58) příští týden po téměř deseti letech skončí ve funkci. Jeho nástupcem se stane 42letý Michael Kretschmer (CDU). V bilančním rozhovoru s agenturou DPA Tillich přiznal, že politici podcenili pravicový extremismus.

Podle Tillicha saská CDU pod jeho vedením podcenila pravicový extremismus v regionu. Odmítl však obvinění, že by jeho strana problém bagatelizovala. "Spíš bych řekl, že jsme neviděli skutečný dosah a rozšíření pravicově extremistických myšlenek v zemi," poznamenal politik, který je příslušníkem slovanské lužickosrbské menšiny.

Právě Sasko patří mezi německé regiony, v nichž se nejvíce daří pravicovým populistům a extremistům. CDU kancléřky Angely Merkelové tu v zářijových volbách do Spolkového sněmu dostala 26,9 procenta hlasů, a skončila tak těsně druhá za protiislámskou Alternativou pro Německo (AfD). Ta ve čtyřmilionové spolkové zemi získala 27 procent hlasů. Silnou základnu má v Sasku také extremistická Národnědemokratická strana Německa (NPD).

"Ještě dnes mám vztek kvůli tomu, že existují Sasové, kteří napadli druhé lidi - ať už k nám přišli jako uprchlíci, nebo uprchlíkům pomáhali nebo byli ve výkonu služby coby policisté. Poškodili pověst Saska," postěžoval si politik.

Právě kvůli propadu křesťanských demokratů se Tillich v říjnu překvapivě rozhodl odstoupit z funkce. Na politiku ale nezanevřel. "Chtěl bych svou troškou přispět k pokračování dobrých sousedských vztahů s Polskem a Českem," řekl.

Témata:  Německo extremismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy