Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico se hlásí k proevropské a proatlantické orientaci, chce sociální demokracii slovenského typu

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: www.eu2009.cz

Martin - Směr-SD se hlásí k proevropské a proatlantické orientaci Slovenska, nechce být ovšem sociálnědemokratickou stranou mezinárodního, ale slovenského typu. Prohlásil to dnes premiér Robert Fico.

"Směr-sociální demokracie je jasně orientovaná strana k Evropské unii a Severoatlantické alianci. Spolupráce s jinými politickými stranami je možná jen tehdy, že to budou strany, které mají jasnou proevropskou orientaci," řekl Fico.

Opět se přihlásil k myšlence začlenění země do takzvaného jádra v EU, což naopak odmítá nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita.

Fico dále uvedl, že Směr SD má být stranou "slovenského" a nikoliv "mezinárodního " typu sociální demokracie. "Nechci ze Směru-sociální demokracie bruselskou sociální demokracii, ani mezinárodní, ani internacionální. Já chci ze Směru-sociální demokracie slovenskou sociální demokracii," uvedl Fico, který v této souvislosti již dříve zmínil rozdílný pohled na migraci. Bratislava odmítla přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót.

Směr-SD ale dle kritiků není standardní sociální demokracii, když například neprosadila zavedení registrovaného partnerství.

Témata:  Robert Fico Smer SD Slovensko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy