reklama

Trump vyjádřil úctu k vůdcům a pěšákům hnutí za občanská práva jako statečným mužům a ženám, kteří se obětovali za to, aby se Spojené státy staly lepší a spravedlivější zemi.

"Zavřete ho!" a "Udělejme Ameriku zase civilizovanou," pokřikovali demonstranti v narážce na heslo Trumpovy kampaně, slibující učinit Ameriku zase velkou. "Žádný Trump, žádná nenávist, žádný Ku Klux Klan v USA!" volali protestující během prezidentovy návštěvy v novém muzeu dějin státu Mississippi a místním muzeu občanských práv.

Trump v obou muzeích strávil asi půl hodiny a přednesl desetiminutový projev před vybraným publikem, než odletěl do své usedlosti na Floridě. Vynechal slavnostní veřejnou ceremonii k otevření nových muzeí pod širým nebem. Více času strávil cestováním do a z Jacksonu, než na místě, podotkla AP.

Během otevíracího ceremoniálu asi 25 lidí, Afroameričanů i bělochů, mlčky - s vlajkou někdejší Konfederace přes ústa - protestovalo proti tomu, že tyto kontroverzní symboly jsou součástí vlajky Mississippi jako posledního z amerických států.

Derrick Johnson, který stojí v čele nejstarší organizace za občanská práva NAACP, a starosta města Jackson Chokwe Lumumba uvedli, že se distancují od Trumpa kvůli jeho "pompéznímu pohrdání" hodnotami, které prosazuje hnutí za občanská práva.