Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští republikáni mají nového šéfa, nástupce Sarkozyho ritizuje uprchlíky a EU, chce otřást Macronem

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Jako nástupce Nicolase Sarkozyho do čela francouzských Republikánů byl dnes zvolen Laurent Wauquiez (42), vyhrál hned v prvním kole. Chce oslovit ty, kteří hlasovali pro Národní frontu

Získal skoro tři čtvrtiny hlasů a vyhrál s velikým náskokem před dalšími uchazeči, Florence Portelliovou (16 procent) a bývalým vládním mluvčím Maëlem de Calanem (9,25 procent), uvedl list Le Monde na svém webu.

Internetového hlasování se zúčastnilo 99.597 aktivistů z necelého čtvrt milionu zaregistrovaných přívrženců strany, tedy účast činila 42,46 procenta, a tedy byla podle deníku mnohem slabší než v letech 2012 či 2014, kdy Sarkozy opět převzal stranické otěže.

Wauquiez, který je znám svými euroskeptickými názory, ostrou kritikou přistěhovalectví a širokou podporou přísnějších bezpečnostních opatření, také tvrdil, že chce otřást postavením centristů prezidenta Emmanuela Macrona.

"Můj plán je jednoduchý. Chci oslovit ty, kteří hlasovali pro Národní frontu, ale nikdy bych neuzavřel žádné spojenectví s představiteli Národní fronty," řekl Wauquiez minulý měsíc agentuře Reuters.

Témata:  Francie Nicolas Sarkozy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy