Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu přijel do Bruselu. Chce přesvědčit evropské lídry, aby uznali Jeruzalém

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Brusel - Do Bruselu dnes přijel izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Před jednáním ministrů zahraničí zemí EU řekl, že doufá, že většina zemí unie uzná Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele, jako to minulý týden udělal americký prezident Donald Trump, podle Netanjahua není překážkou mírového procesu. Trump prý jen uznal to, co už dávno bylo realitou.

"Všechny evropské státy by měly uznat Jeruzalém (za hlavní město Izraele), i když ještě není mírová dohoda s Palestinci," řekl Netanjahu. Ten je podle izraelského deníku The Jerusalem Post prvním premiérem Izraele na návštěvě v EU po 22 letech.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nicméně zopakovala unijní postoj, podle něhož musí být status Jeruzaléma výsledkem mezinárodních jednání. "Jediné reálné řešení izraelsko-palestinského konfliktu jsou dva státy s Jeruzalémem jako hlavním městem obou".

Témata:  Benjamin Netanjahu EU Jeruzalém

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy