Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbuch na Manhattanu byl pokusem o teroristický čin, atentátník si popálil ruce a břicho

New York City
New York City
Foto: NY Times

New York/Praha - Starosta města Bill de Blasio uvedl, že dnešní exploze v newyorském metru byla pokusem o teroristický útok. Český generální konzulát v New Yorku nemá informaci o tom, že by mezi zraněnými byli čeští občané. Na svém webu to oznámilo české ministerstvo zahraničí. 

Vyšetřovatelé popsali pachatele jako sedmadvacetiletého obyvatele newyorské čtvrti Brooklyn, který je zřejmě původem z Bangladéše. Policie ho identifikovala jako Akayeda Ullaha, který žije v New Yorku sedm let. Trhavinu chtěl nepochybně odpálit, není ale jisté, že to mělo být právě v metru, kde nakonec k výbuchu došlo.

Policie také, že incident vyšetřuje jako „čin související s terorismem". Tři kolemjdoucí utrpěli lehká zranění, čtvrtým zraněným je útočník, kterého policie zadržela. Při explozi muž utrpěl popáleniny na rukou a na břiše. Ostatní zraněné zasáhla tlaková vlna, stěžují si na poškození sluchu a bolesti hlavy.

„Útočník díkybohu nedosáhl kýženého cíle," řekl starosta de Blasio. Atentátník zřejmě neměl přímou vazbu na žádnou teroristickou skupinu, nechal se ale inspirovat Islámským státem, oznámili policisté. Výbušnina byla technicky nedokonalá, k tělu ji měl útočník připevněnou suchým zipem a plastovými páskami.

Guvernér státu New Jersey Chris Christie nechal zvýšit bezpečnostní zajištění všech dopravních uzlu ve státě, který s newyorskou aglomerací bezprostředně sousedí. Provoz autobusového terminálu na Manhattanu byl několik hodin po atentátu v plném rozsahu obnoven.

Čechům zdržujícím se v místě incidentu doporučuje, aby dbali pokynů policie.

Témata:  výbuch na autobusovém nádraží na Manhattanu terorismus New York

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy