Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův muž neuspěl. Senátorem za jižanský stát se stal demokrat Jones

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Montgomery - V ostře sledovaných volbách do Senátu USA v Alabamě zvítězil demokratický kandidát Doug Jones (63). Porazil republikána z konzervativního křídla strany Roye Moorea (70), kterého podpořil i prezident Donald Trump. Alabamské senátorské křeslo se uvolnilo letos v únoru poté, co se jej vzdal po svém jmenování ministrem spravedlnosti Jeff Sessions.

Americká média v prvních reakcích hodnotí Mooreovu porážku i jako porážku šéfa Bílého domu. Za posledních 25 let Alabamu v Senátu žádný demokrat nezastupoval.

Republikáni ve stočlenném Senátu drželi dosud 52 křesel a ztráta alabamského mandátu tuto většinu zmenší na kritickou hranici. Trumpovi se tak dál komplikuje možnost prosazování programu.

"Vždy jsem věřil, že obyvatele Alabamy více věcí spojuje, než rozděluje," řekl Jones příznivcům, kteří se shromáždili v jeho štábu a na pódiu jej přivítali bouřlivými ovacemi.

Jonese doprovází pověst bývalého federálního prokurátora, který nemilosrdně stíhal výstřelky rasistů. Moore byl naopak dvakrát odvolán z funkce vrchního soudce státu Alabama za nerespektování výroků vyššího soudu. Nyní čelí obvinění ze sexuálních útoků proti devíti ženám, jichž se měl dopustit v 70. až 90. letech minulého století.

"Blahopřeji Dougovi Jonesovi k tvrdě vybojovanému vítězství," napsal v reakci na výsledek voleb na twitteru prezident Trump, který ještě nedávno Jonese na twitteru označil za "loutku". Republikáni podle něj budou mít brzy šanci získat zpět jeho křeslo. "Nikdy to nekončí," dodal prezident. Jones by měl senátorem zůstat až do roku 2021.

Konzervativní média spoléhala na to, že republikáni v ryze jižanském státě pro demokrata hlasovat nikdy nebudou. Podle prvních komentářů amerických médií se ale Trump a jeho příznivci zjevně přepočítali.

Témata:  USA Senát USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy