Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA poskytnou Libanonu vojenskou pomoc za 120 milionů dolarů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: marines.com **www.marines.com**

Bejrút - USA poskytnou Libanonu vojenskou pomoc za 120 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč), aby pomohly zabránit šíření násilí ze Sýrie.

Podle americké velvyslankyně v Libanonu Elizabeth Richardové dostane libanonská armáda šest lehkých útočných vrtulníků MD 530G, šest bezpilotních letadel Scan Eagle a rovněž zařízení pro noční vidění.

USA v minulých deseti letech poskytly Libanonu vojenskou pomoc za 1,5 miliardy dolarů.

V Libanonu je přes milion syrských uprchlíků a značnou vojenskou sílu tam představuje ozbrojená složka Hizballáhu, který ale Američané řadí k teroristickým skupinám.

V Libanonu jednal velitel amerických sil na Blízkém východě Joseph Votel, který se dnes sešel s libanonským premiérem Rafíkem Harírím a ministrem obrany Jaakúbem Sarráfem.

Témata:  USA Libanon U.S. ARMY

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy