reklama

Okolo 26 tisíc bojovníků teroristické organizace Islámský stát může po porážce seskupení v Iráku a Sýrii obrátit svoji pozornost na Evropu. S takovým varováním přišel americký plukovník Ryan Dillon, který vede na americké ambasádě v Londýně oddělení mezinárodní koalice v boji proti IS.

Dle jeho slov probíhá zoufalý boj s islámskými teroristy, ti navíc jsou stále schopni způsobit Evropě škodu, zejména Francii a Spojenému království. Za začátku tohoto týdne se podařilo mezinárodní koalici zastavit skupinu džihádistů, kteří měli namířeno do Evropy. Jejich počet nebyl specifikován.

"Oni (Islámský stát - pozn. red.) už nemají takovou armádu jako před třemi lety. To však neznamená, že je Islámskému státu konec," řekl Dillon pro Daily Express.

Panuje obava, že se po zničení základen Islámského státu v Iráku, Libyi a Sýrii začne organizace koncentrovat na teroristické útoky mimo tyto tři země. Podle Dillona budou terčem útoků evropské státy.

Připomeňme, že Islámský stát prý měl plánovat útok o Vánocích na několik evropských měst. Sociální sítě zaplnily obrázky teroristů v Londýně, New Yorku nebo Paříži. Již dříve přišla od IS prostřednictvím spřízněné agentury Wafa výhrůžka, podle které mají teroristé zaútočit ve Vatikánu.