reklama

Jednotlivým státům podle Babiše nikdo nesmí vnucovat, kdo by v nich měl pracovat nebo žít. Záležitost chce probrat příští rok s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Junckera plánuje přesvědčovat i na osobní schůzce, kterou by chtěl uskutečnit v příštím roce nejen k tématu migrace. „Kdyby znovu nastala situace, že bychom měli být přehlasováni, tak to ohrožuje evropský projekt jako takový," uvedl Babiš.

Před týdnem poslala Evropská komise Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl podle určených kvót. Soud může rozhodnout o vysoké jednorázové pokutě. Slovensko se řízení vyhnulo, ačkoliv převzalo jen 16 lidí, včas totiž nabídlo volná místa.

To Babiš označil za paradox. „Pokud si vzpomínáte, Slovensko bylo první, které proti kvótám protestovalo," uvedl Babiš. Je podle něj navíc otázkou, zda nějací migranti na Slovensko vůbec fyzicky přišli. Expremiér Bohuslava Sobotky v červnu označil kvóty za nefunkční a odmítl přijímat další migranty. Babiš dnes řekl, že za rozhodnutím možná byla předvolební kampaň, ale bylo principiálně správné.

Právě kvůli principu odmítá přijmout byť i nízký počet migrantů, a komisi tak přimět k tomu, aby od žaloby proti Česku ustoupila. „Nemůžeme vyřešit pokutu tím, že si vezmeme 20 uprchlíků. Je nepřijatelné, aby nám někdo vnucoval, kdo u nás bude pracovat nebo žít, my si to zkrátka chceme vybrat sami, kvóty jsou špatně od počátku, ale komise je v tom zacyklená," konstatoval Babiš.