Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánská krize se dotkla i Baskicka, část separatistů se zalekla problémů

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Bilbao - Podle průzkumu univerzity z Bilbaa poklesl počet Basků, kteří si přejí nezávislost na Španělsku. Je jich nyní jen asi 30 procent. Je dost možné, že na změnu názru mělo vliv, jakým způsobem postupoval Madrid vůči Katalánsku.

Podle deníku El Diario Vasco, který vychází v baskickém San Sebastiánu, by Baskové neradi zažili podobný pokus o nezávislost, jaký učinila v předchozích měsících katalánská vláda. V baskickém průzkumu se proti odtržení od Španělska vyjádřilo 59 procent Basků. Nicméně stejný počet se vyslovil pro uspořádání referenda o této otázce.

Jednostranné vyhlášení nezávislosti, jaké učinil katalánský parlament, odmítlo jako řešení 64 procent Basků. S autonomním statusem Baskicka je relativně spokojeno 77 procent obyvatel oblasti.

Baskicko má spolu s Katalánskem jednu z nejširších autonomií ve Španělsku, obě země mají kromě vlády a parlamentu například i vlastní policii. Baskové si ale navíc spravují sami své finance a do Madridu odvádějí jen dohodnutou částku.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 31 procent obyvatel Baskicka se cítí zároveň Basky i Španěly. Na dotaz ohledně separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) uvedlo 28 procent dotázaných, že její členové jsou "pomýlení idealisté". Třetina Basků je považuje za teroristy.

Témata:  Španělsko Katalánsko průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.